Monolithos

Monolithos borgen

Monolithos er en lille by i den sydvestlige del af Rhodos. Byen ligger for foden af bjerget Akramitis, der med en højde på 825 meter er øens næsthøjeste bjerg (Attavyros er det højeste med 1215 meter).

Tre kilometer sydvest for byen ligger resterne af en borg, som også bærer navnet Monolithos. Borgen ligger på toppen af en høj klippe, og klippen er inspirationen til navnet Monolithos. Oversat fra græsk betyder monolithos nemlig noget i retning af eneste klippe.

Monolithos ruin

Borgen Monolithos blev oprindeligt bygget af byzantinerne, men i slutningen af 1400-tallet byggede ridderne fra Johanniterordenen videre på borgen og gjorde den til en uindtagelig fæstning. Den var den sydligste af i alt fire borge på Rhodos, som ridderne brugte til at holde udkig efter pirater og angribere fra andre nationer.

Til trods for hæderligt forsvar indtog tyrkerne dog Rhodos i 1522. Herefter spillede borgen ikke længere den samme rolle i øens forsvar, og den forfaldt med tiden. I dag står nogle af de store mure der stadig, men ellers er der ikke meget tilbage af borgen. Det eneste som er velbevaret er det lille hvide kapel St. Panteleimon, mens der er rester af et andet kapel med navnet St. George (billede nedenfor).

Monolithos kapel

For de fleste er resterne af borgen måske ikke i sig selv et besøg værd. Turen til borgen er dog en fantastisk naturoplevelse, og det samme er panoramaudsigterne til bjerget Akramitis, til byen Monolithos og til øen Halki i Det Ægæiske Hav. Så vores vurdering er, at alle der er på tur i området bør besøge Monolithos.

Monolithos Rhodos

Turen fra parkeringspladsen og op til borgen er ikke så besværlig som man forestiller sig, men den frarådes for gangbesværede. Ved parkeringspladsen ligger der en café, hvor det er muligt at købe forfriskninger og måske spise et let måltid inden turen går videre til flere attraktioner.

Monolithos kort
På kortet ses borgen Monolithos omtrent i midten, mens byen med samme navn ligger oppe i højre hjørne. I venstre side af kortet ses Det Ægæiske Hav.