Kastellos

Kastellos ved Kritinia

Kritinia er en lille bjerglandsby med 500-600 indbyggere på vestkysten af Rhodos. Gamle sagn fortæller, at byen blev grundlagt af familier, der flygtede fra Kreta under den tyrkiske besættelse. Derfor byens navn Kritinia, som kan oversættes til ”det nye Kreta”. Byen blev oprindeligt grundlagt ved kysten, men blev senere flyttet 2-3 kilometer ind i landet for at være bedre beskyttet mod havets pirater.

For at give Kritinia, og andre byer i nærheden, yderligere beskyttelse byggede riddere fra Johanniterordenen borgen Kastellos i 1400-tallet. Med dens strategiske placering på en bakketop kunne ridderne nedkæmpe soldater fra Det Osmanniske Rige ved et storstilet angreb i 1480, også selvom de fremmede soldater var i klart overtal.

Kastellos Rhodos

Dette angreb ødelagde dog store dele af Kastellos, men ridderne fik genopbygget borgen, så den i flere århundreder frem stod som et uindtageligt fæstningsværk.

Selvom borgen har oplevet et naturligt forfald gennem de seneste århundreder, er der stadig store dele af de imponerende ydermure tilbage. Flere steder på murere er det endda muligt at genkende våbenskjolde fra ridderordenens stormestre. Indenfor murene er der bl.a. rester af en kirke, hvor det er muligt at se vægmalerier helt tilbage fra 1500-tallet.

Med udgangspunkt i stedets historiske vigtighed har græske arkæologer igangsat et projekt, som skal styrke bevaringen og nænsomt renovere dele af Kastellos. Tiden vil vise om det lykkes arkæologerne og få den tilstrækkelige finansiering til at gennemføre projektet.

Kastellos Kritinia

Kastellos er bestemt et besøg værd, især i klart vejr, hvor udsigten er fantastisk. Fra borgen er det muligt at se over til naboøerne Alimia og ikke mindst den charmerende ferieø Halki. Ved parkeringspladsen er der en café med en tilhørende lille butik.

Fra Rhodos by til Kastellos er der en køretur på 46 km langs kysten, og der er mulighed for at gøre flere spændende stop undervejs, f.eks. Filerimos klostret og Sommerfugledalen. De samme stop kan de, som kommer fra Faliraki og andre feriebyer på nordøstsiden gøre på deres tur henover øen.

Kort over Kritinia og Kastellos
Oppe i kortets venstre hjørne ses Kastellos, mens bjerglandsbyen Kritinia er nede i kortets højre hjørne.