Filerimos

Filerimos

Bjerget Filerimos ligger ca. 15 km sydvest for Rhodos by. Med en højde på 267 meter er det måske snarere en stor bakke, men til gengæld er der udsigt til øens højeste bjerg, det 1.215 meter høje Attavyros. På dage med klart vejr er det endda muligt at se helt over til den tyrkiske kyst.

Gennem sin lange historie har Filerimos været en betydningsfuld fæstning, og senere også et religiøst centrum. Tilbage i antikken lå Ialyssos Akropolis her, og udgjorde et højtliggende forsvarsværk for byen Ialyssos. Ordet Akropolis betyder i al enkelthed højeste by, og i sin storhedstid ca. 400 år f.Kr. var Ialyssos Akropolis den tredjestørste by på Rhodos. Det er muligt at se ruinerne af et tempel fra den tid.

Filerimos kloster

Dengang hed bjerget Achaia, men ifølge sagnet kom en munk fra Jerusalem i 1200-tallet, og bjerget blev efterfølgende navngivet efter ham. Munken medbragte angiveligt et billede af en helgen, som han placerede i en lille kirke i nærheden af bjergets top. Da korstogsridderne indtog området i 1400-tallet byggede de et kloster på stedet. Klostret og det tilhørende kapel ligger der stadig, og med hjælp fra løbende renovationer er bygningerne i fin stand.

Fra Filerimos klostret fører den stenbelagte sti Filerimos Golgata hen til et 17-18 meter højt kors. Langs den smukke sti med cypresser er der 14 bronzereliefer af Jesu lidelser. Det imponerende kors er bygget i beton, og inde i korset fører en spiraltrappe op til toppen af korset. Herfra er der en enestående udsigt, som ingen bør snyde sig selv for.

Filerimos kors

Det hele er omgivet af en dejlig park, hvor der går vilde påfugle, der gerne viser deres farverige fjerpragt frem. Alt i alt er Filerimos en dejlig oplevelse, en god blanding af historie, kultur og natur. Så selvom Filerimos på oldgræsk betyder ensomhedens ven, så bliver det aldrig kedeligt.

Det er muligt at køre hele vejen i bil, og der er en stor parkeringsplads. Flere og flere tager i stedet cyklen eller tager turen tid fods, men bemærk at turen op ad de snoede veje er hård.

Filerimos kort